Banden, Onderhoud, Quad

Quad banden

Een quad is een motorvoertuig in de vorm van een vierwielige motorfiets of brommer, al beschouwt de Nederlandse verkeerswet de quad als een gemotoriseerde driewieler. Cruciaal binnen de quad onderdelen zijn net als bij veel andere voertuigen de quad banden, die even veelzijdig zijn als de quad zelf. Nog steeds zijn er veel misverstanden over het voertuig. Zo beweert de een dat er wel een helm gedragen moet worden en stelt een ander van niet.

 

Lees de informatie die op de banden staat

Moet jij andere quad banden omdat de huidige banden amper nog profiel hebben, lees dan eerste de informatie van de band zelf af. Op de quad banden staat al veel informatie. Daarnaast moet je bij de keuze voor quad banden rekening houden met de zogenaamde last- en snelheidsindexen. Het is namelijk niet toegestaan om banden te monteren die een lagere index hebben dan de banden die oorspronkelijk op het voertuig waren gemonteerd. Een hogere index is wel een optie.

Quad banden

Afhankelijk van het wegdek en de weersomstandigheden

Het type band dat je kiest is uiteraard sterk afhankelijk van zaken als het wegdek, de temperatuur en de weersomstandigheden. Er zijn overigens quad banden beschikbaar die geschikt zijn voor elk weertype. Heb je nieuwe banden gekocht, dan is het verstandig om de banden conform de voorschriften te vervangen. Stel je krijgt een lekke band en hoeft dus slechts een band te vervangen. Zorg dan dat je een band gebruikt die dezelfde specificaties heeft als de band die je vervangt, zoals je ook altijd een band van hetzelfde merk koopt. Ook de specificaties moeten hetzelfde zijn. Ook als je twee banden dient te vervangen, dan kies je voor twee identieke banden die dezelfde kenmerken hebben als de banden die op de quad blijven zitten.

 

Vaak is er sprake van slijtage

Veelal is slijtage de boosdoener als banden vervangen moeten worden. Hoe meer slijtage aan de quad banden, hoe minder grip je hebt en hoe langer ook de remweg wordt. Net als voor auto’s geldt dat de banden gebalanceerd moeten worden voor je ze gaat gebruiken. Doe je dit niet, dan krijg je onherroepelijk te maken met trillingen. Er gelden best strenge regels die nageleefd moeten worden bij het verwisselen van een band. Uiteraard is ook de luchtdruk van de band erg belangrijk. Is er een te lage bandenspanning, dan vergroot je de risico’s op verhitting en een klapband en verbruik je onnodig veel brandstof. Met de juiste bandenspanning heb je ook een veel betere grip.

 

Bezoek de website voor meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *